Leren en werken voor statushouders
In Nederland ervaren mensen met een migratieachtergrond vaak structurele achterstanden op de arbeidsmarkt. Om deze kloof te overbruggen en gelijke kansen te creëren, is het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een programma gestart.
Project Learn
Als onderdeel van deze ‘lerende aanpak’ bundelt SZW zijn krachten met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in het project Learn. Dit initiatief richt zich op het verspreiden van best practices, het uitwisselen van kennis en het verder ontwikkelen van expertise via lerende netwerken. Het lerend netwerk ‘leren en werken voor statushouders’ is onderdeel van project Learn. Dit netwerk bestaat uit werkgevers, onderwijsinstellingen, gemeenten, consulenten van werk/leerbedrijven en ook medewerkers van UAF. Vanuit Inclusief Groep zijn we ook aangesloten bij dit lerend netwerk.
Bijeenkomst Lerend Netwerk bij Inclusief Groep
Op 22 januari mochten we onze partners verwelkomen voor een inspirerend middagprogramma. De middag begon met een heerlijke lunch, gevolgd door een programma dat bestond uit twee delen.
Wat is Inclusief Groep en wat doen wij voor Statushouders?
Het eerste deel bestond uit een presentatie over Inclusief Groep door Beyhan Demir en Sandy Vloedbeld; wie zijn we en wat doen we? Daarna volgde een toelichting op onze trajecten voor statushouders, bekend als de B1-route, waarbij B1 verwijst naar het wettelijke minimum taalniveau. Het gedeelte werd afgesloten met een rondleiding door de basisacademie, waar Emily Davy ons meenam in de wereld van ons arbeidsonderzoekscentrum, inclusief demonstraties van tests en uitleg over VR-brillen. Na een korte onderbreking verzorgde Nelie van der Velde een presentatie over de MAP-training (Module Arbeidsmarkt en Participatie) voor statushouders en hoe we die toepassen.
Praktische invulling tweede deel bijeenkomst
Het tweede deel nam de vorm aan van een wereldcafé, waarbij we onder begeleiding van Suzan Pruis, Beyhan Demir en Sandy Vloedbeld in verschillende groepen uiteengingen om te brainstormen over begeleiding en bemiddeling van statushouders. Om richting te geven aan de discussie, hebben we enkele prikkelende stellingen en vragen zoals: Wat is het minimale taalniveau voor bemiddeling? Kan een statushouder zelfstandig solliciteren? Wat betekent duurzame uitstroom? Hoe kunnen we de carrière wensen van statushouders realiseren? Hoe voorkomen we uitval na bemiddeling? Hoe kunnen we werkgevers beter bekend maken met deze doelgroep? Welke ondersteuning biedt de overheid aan werkgevers bij het aannemen van statushouders?
De uitkomsten van deze sessie worden niet alleen binnen ons netwerk gedeeld, maar gaan ook intern gebruikt worden om te beoordelen hoe we als Inclusief Groep onze dienstverlening aan statushouders verder kunnen verbeteren.