Inclusief Groep en GGz Centraal maken het verschil

Inclusief Groep werkt sinds eind 2022 intensief samen met GGz Centraal. GGz Centraal wordt ingezet als een kandidaat (zonder indicatie doelgroep register) met psychische problemen extra ondersteuning nodig heeft in de zoektocht naar werk.

Emily Davy (Psycholoog Inclusief Groep) kan hiervoor een voucher (*) aanvragen die speciaal voor deze doelgroep in deze arbeidsmarktregio in het leven is geroepen. Deze voucher biedt Sharon Cohen (GGz Centraal) de mogelijkheid om extra coaching te bieden aan kandidaten die door psychische kwetsbaarheid knelpunten ervaren op meerdere leefgebieden.

Begeleiding op werkplek

Voor de kandidaat is er geen drempel waar hij/zij eerst overheen moet. Sharon: ’De begeleiding gebeurt op de werkplek bij Inclusief Groep. De kandidaat hoeft dus niet naar de locatie van GGz Centraal. Dat scheelt al heel veel weerstand of angst.’

Meedenken

Er is regelmatig overleg tussen Sharon en Emily. ‘We kunnen veel meer het verschil maken aan de voorkant. We denken met elkaar mee, zijn zaken voor en informeren elkaar’, aldus Emily. ‘In onze regio hebben we 18 vouchers aangevraagd. Momenteel zijn er 6 trajecten actief.’

Reuze stap

Sharon: ‘Als iemand 20 jaar op de bank heeft gezeten en een paar uur per week aan het werk gaat bij Inclusief Groep, kan dat voor een buitenstaander heel klein lijken. Voor deze kandidaat is dat een reuze stap en een groot succes. Daar kunnen wij door middel van deze samenwerking succesvol aan bijdragen.’

Complex

Emily: ‘Soms is de problematiek dermate complex dat er eerst andere interventies ingezet moeten worden voordat de route naar werk én dus de GGZ-voucher verder kan worden opgepakt of gestart. Gelukkig kunnen we de voucher in de meeste gevallen wel met succes inzetten en Alex is daar een mooi voorbeeld van.’

Alex (55) vertelt zijn verhaal

Alex heeft moeite met het vinden van een leuke baan die echt bij hem past. Hij werkt via verschillende uitzendbureaus, maar moet vaak na korte tijd weer op zoek naar wat anders.

Hij doorloopt diverse trajecten bij Inclusief Groep en loopt elke keer tegen hetzelfde aan: als er voor hem iets verandert, of hij is het ergens niet mee eens, dan wordt hij boos. Heel erg boos. Niemand weet waar deze boosheid precies vandaan komt. Het is echter wel duidelijk dat dit Alex enorm in de weg zit.

Autisme

Er zijn veel partijen die zich om Alex bekommeren. Om dit te centraliseren én om duidelijk te krijgen wat Alex beperkt, wordt middels een voucher Sharon Cohen van GGz Centraal ingezet. In samenwerking met Sharon en Inclusief Groep wordt er via de gemeente een belastbaarheidsonderzoek uitgevoerd. De betreffende arts kan eindelijk duidelijkheid bieden: Alex heeft autisme.

Contract

Inclusief Groep kan samen met de input van Sharon een aanvraag doen voor Nieuw Beschut Werken en Alex krijgt met deze indicatie een baan bij Inclusief Groep. Hij heeft een contract van 24 uur en krijgt hulp om met zijn autisme om te gaan. Ook heeft hij sinds kort een prachtig appartement en lijkt het leven hem eindelijk een keer toe te lachen.

(*) de GGz Centraal voucher wordt ingezet vanuit het Werkcentrum VeluweStedendriehoek.

Deze voucherregeling is een onderdeel van het project Hoofdzaak Werk. Het doel van dit project is meer mensen met een psychische kwetsbaarheid toeleiden naar betaald en duurzaam werk. De GGz Centraal voucher wordt in overleg met Emily Davy ook door de Trajectconsulenten van Inclusief Groep aangevraagd.

Voor meer informatie: https://werkcentrum-veluwe-stedendriehoek.nl/jobcoach-vouchers-ggz/